Info

Info

Ondertussen zijn we allemaal wel bekend met het spel ‘tetris’.
Het in 1984 gepubliceerde spel, is inmiddels razend populair geworden…
De Russische programmeur Alexey Pajitnov was de grote man achter de schermen.
Hij maakte op een universiteit in Moskou een versie van het spel. Het gevolg was dat het spel zich in een mum van tijd verspreidde over de hele school, wat voor enorme belangstelling zorgde. Uiteindelijk werden de rechten, ten tijde van de Sovjet-Unie verkocht aan de regering, die dus ook recht had op alle verdere inkomsten. Tetris werd een wereldbekend product.

Laten we even de bedoeling van het spel, voor hen die het nog niet zouden kennen, naar voren brengen(speel gelijk deze tetris spellen: Tetris Returns en Tetrolapse Tetris). Je vertrekt vanuit een bepaald level. Vervolgens vallen constant blokken vanaf de bovenkant van het scherm, recht naar beneden.
Echter hebben deze blokken verschillende vormen, wat een bepaalde moeilijkheidsgraag beklemtoond. Er is een blok dat lijkt op een ‘L’, maar er is ook een vierkantje of balk, waarvan de naam ‘tetris’ is afgeleid.
Door de blokjes te roteren, moet de speler ervoor zorgen dat ze een horizontale gesloten lijn vormen met andere blokken. Telkens je dit lukt, krijg je hiervoor punten.
Raken de blokken eenmaal de bovenkant van het spel, ben je verloren en verlies je een leven.
Kenmerkend aan het spel is dat hoe langer je speelt, hoe moeilijker het wordt. Dit komt doordat de blokjes steeds sneller naar onder zullen vallen, waardoor je minder tijd hebt om ze goed te plaatsen.

De bekendste tetris-melodie is beslist ‘Music A’, gebaseerd op een Russisch volkslied. Vervolgens leidde dit nog tot verdere versies (Music B en Music C). Een Tetris variant met een leuke aangepaste muziek is: Tetri tower.

De verspreiding die het spel kende was enorm. Het is daarom ook niet onoverkomelijk dat het spel, één van de meest bekende is op de huidige flash games markt, samen met bubble shooter dan.

Dit vinden wij de beste tetris variant: